22.04.2009

Curatenie in gara




Zona gării. O zonă intens circulată, sute de persoane trec zilnic dinspre gară spre cartierul CFR precum şi în sens invers. O zonă pe care mulţi o parcurg fără a mai observa munţii de gunoaie, de peturi, resturi de zidărie, pamperşi şi alte resturi menajere. Probabil a traversa zilnic sau a face slalom printre aceste gunoaie a devenit ceva banal, e de domeniul firescului. Există o Românie a gunoaielor, aceasta fiind o bulină neagră pe care ne-o dau cei ce ne vizitează. Dacă întrebi pe un cetăţean european ce frapează mai întâi la primul contact cu ţara noastră este fără îndoială cantitatea de gunoaie presărate pe tot cuprinsul patriei. Există probabil şi zone mai puţin afectate de acest flagel dar acestea nu sunt decât excepţii care confirmă regula.

Prin educaţie ecologică şi prin acţiuni concrete de protejare a mediului avem speranţa că lucrurile se pot schimba. Elevii din Şcoala „Ion Creangă” au decis să dea un exemplu pozitiv , sperând ca acţiunea lor să se facă auzită şi la forurile care pot lua decizii privind protejarea mediului. Împreună cu asociaţia „Iubim natura” şi un grup de voluntari din această asociaţie, elevii claselor a VII a A, a VII a C, a VIII a A, a VIII a C au adunat gunoaiele sperând ca această zonă intens circulată să devină o oază de verdeaţă. Acţiunea a fost sponsorizată de asociaţia „Iubim natura”, membrii asociaţiei au pus la dispoziţie saci menajeri, mănuşi speciale de colectare a gunoaielor.

La această acţiune a luat parte şi televiziunea locală TV Bacău, care a filmat munca elevilor participanţi la cosmetizarea zonei. De asemenea elevii au fost întâmpinaţi cu simpatie de trecătorii din zonă, ceea ce i-au motivat în plus în a munci cu drag şi spor.

Elevii au fost însoţiţi de profesor director programe şi proiecte Lena Ionescu, profesor educaţie tehnologică Mădălina Stoica, profesor limba franceză Cristian Popa.

ZIUA MONDIALA A APEI







Continuând o mai veche tradiţie existentă în Şcoala „Ion Creangă” pe linia preocupărilor legate de cunoaşterea problematicii apei, luni 23 martie 2009 (ora 11) se va desfăşura activitatea dedicată Zilei Mondiale a Apei ( 22 martie).
Acţiunea coordonată de prof. Smadu Profira, îşi propune să cuprindă următoarele puncte: Ziua Mondială a Apei – Apele Transontaliere (importanţă, istoric, tematică, statistici), România şi apele ei transfontaliere, Bistriţa şi judeţul Bacău în contextul prezentat şi întrebări adresate invitatelor de la Direcţia Apelor Siret, hidrologii Tîrnovan Alina şi Costea Gianina. Programul se va încheia cu un program artistic prezentat de elevii clasei a IV a A coordonate de învăţător Gârbea Maria, program ce va cuprinde creaţii personale, literare şi artistice, pe tema apei. Alături de ei, vor participa la realizarea celorlalte părţi din program şi elevi ai claselor a VII a B şi a VIII a B, coordonaţi de profesorii de franceză Pâslariu Mari, Manole Gabriela.